Under årens lopp har klubben utfört många flygtimmar i samhällets tjänst, främst inom ramen för Frivilliga Flygkårens verksamhet, så kallat "uppdragsflyg".
Det har bl. a handlat om brandflyg, flygning i hemvärnets flyggrupp, eftersök av försvunna personer. Brandflyget är en viktig resurs för att upptäcka skogsbränder i ett tidigt skede samt att leda räddningstjänstens resurser till skadeplatsen. Medlemmar i flygklubben tillbringade 65timmar i luften med olika uppdragsflyg under 2020. Största insatsen var brandflyg med totalt 42timmar i luften och därefter uppdragsflyg för Försvarsmakten och Hemvärnet.
Flera bränder upptäcktes i ett tidigt skede och räddningstjänsten kunde larmas ut för släckning och Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap(MSB) redovisar totalt för 2020 att 94 bränder i landet hittades och upptäcktes av det frivilliga brandflyget.
-Skogsbrandbevakning med flyg är en väldigt viktig resurs för den kommunala räddningstjänsten, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB.
Falbygdens flygklubb har utbildade piloter för kraftledningsövervakning via Frivilliga Flygkåren och till Svenska Kraftnät.
I händelse av oväder eller annan orsak kan vi övervaka stora avstånd av kraftledningar och rapportera till Svenska Kraftnät om statusen och läget för ev. skador.
Besättning vid uppdragsflyg består alltid av pilot samt en spanare. Besättningen har direktkontat med SOS112 samt räddningstjänstens insatsledare med hjälp av radiosystemet "Rakel".
Skadeplatser kan fotograferas ifrån luften och bilder levereras i realtid med hjälp av "TBOS".
Alla medlemmar i Falbygdens Flygklubb kan bli medlemmar i FFK för en ringa avgift (2021: 200 kr) läs mer på http://www.ffk.se.
Som medlem i FFK som alltså räknas som en frivillig försvarsorganisation i samhällets tjänst kan man bli placerad i någon av de olika grupper som finns; t. ex FIG (flyginsatsgruppen), HV-flyggruppen (hemvärnsflyggruppen), eller RG-gruppen (resursgruppen). Inom grupperna deltar man i olika övningar och insatser och får utbildning för olika uppdrag, bl. a lågflyg, brandflyg, kraftledningsövervakning etc. Kraven för placering i grupperna handlar främst om flygtidskrav som varierar mellan 100-300 timmar.